-->

5 Alternatif Terbaik untuk Google Authenticator

5 Alternatif Terbaik untuk Google Authenticator
Share
Alternatif Terbaik untuk Google Authenticator
Alternatif Terbaik untuk Google Authenticator
Pengesah Google adalah aplikasi yang berguna untuk menjejaki kekunci dua faktor pengesahan (2FA) anda, tetapi bukan satu-satunya. Sekiranya anda merasakan ia tidak mempunyai beberapa ciri utama, atau anda mahu sesuatu yang lebih terbuka, terdapat pengesah yang lain yang tersedia untuk memenuhi keperluan anda.
 

Mari lihat beberapa alternatif pengesah Google, dan kenapa anda mungkin mahu bermula.


Mengapa Gantikan Pengesah Google?


Google telah mencuba untuk mencium mata seperti media sosial dan permainan, dengan skor yang kurang daripada-bintang dalam kajian Google Stadia kami . Google Authenticator , sebaliknya, mempunyai lebih daripada 10 juta muat turun sehingga kini, menjadikannya salah satu pengesahan 2FA yang paling popular untuk Android.

Walaupun ia popular, ia tidak sempurna. Google Authenticator tidak meminta anda untuk mengesahkan identiti anda apabila anda membuka aplikasinya. Ia juga tidak menyembunyikan kod jauh apabila anda membuka aplikasi: setiap kod boleh dilihat dari get-go. Ini menjadikannya berbahaya jika seseorang mendapat telefon anda yang dikunci, kerana ia boleh merosakkan kod anda tanpa masalah.

Pengesah Google juga tidak mempunyai sebarang ciri sandaran atau pemindahan telefon. Anda boleh memberitahu ini adalah masalah dengan melihat beberapa ulasan negatif untuk aplikasinya.

Sesetengah orang telah kehilangan telefon mereka dan terkunci daripada akaun mereka . Orang lain mahu memindahkan pengesah ke telefon baru, hanya untuk mendapati bahawa Google Authenticator tidak menyokong ini .


Seperti yang anda lihat, ada banyak sebab untuk mencari alternatif Pengesah Google. Jadi, mari memecahkan lima yang terbaik, dan bagaimana mereka memperbaiki formula Google.


1. Pengarang

Alternatif Terbaik untuk Google Authenticator

Authy telah memposisikan dirinya sebagai saingan utama Google Authenticator. Dari kelawar itu, ia menawarkan untuk menyandarkan semua akaun anda yang disimpan, sekiranya anda perlu menghapus telefon atau menukar telefon. Ia melakukan ini dengan menyulitkan maklumat dan menyimpannya di awan.

Authy juga membezakan dirinya dengan  menawarkan aplikasi desktop , serta versi telefon pintar. Ini bermakna anda tidak perlu terus terikat pada telefon anda untuk kod; Sebaliknya, anda boleh mendapatkan kod anda secara langsung dari desktop anda. Ini lebih berguna jika anda tidak mempunyai telefon pintar atau tablet.

Ia menawarkan perlindungan kod laluan, jadi tiada siapa yang boleh mengakses kod anda dengan santai. Oleh itu, jika seseorang mendapat telefon unlocked anda, mereka masih mempunyai perlindungan kod laluan aplikasi untuk memecahkan sebelum mereka dapat melihat kod 2FA anda.

Mengeluarkan tangkapan skrin yang diambil bermaksud Authy boleh menghentikan ejen berniat jahat daripada merakam imej kod anda. Ini mungkin kelihatan seperti berlebihan, tetapi ketika kami membahas cara kami untuk melindungi diri daripada keyloggers , malware boleh mengambil gambar skrin anda untuk membaca data anda.

Authy menerangkan matlamatnya sebagai mencari penyelesaian kepada "kata laluan yang membunuh masalah kompleks." Sama ada yang akan berlaku atau tidak, tidak ada yang tahu. Walau bagaimanapun, kes Authy vs. Google Authenticator, Authy adalah pemenang yang jelas.


2. HENNGE OTP

Alternatif Terbaik untuk Google Authenticator

HENNGE OTP juga menawarkan perlindungan kod laluan penggunanya untuk mencegah pengintipan kasual Aplikasi ini serasi dengan semua perkhidmatan popular-Google, Facebook, Perkhidmatan Web Amazon, Dropbox, Evernote, dan WordPress, untuk menamakan beberapa.

Satu-satunya had untuk aplikasi ini walaupun adalah bahawa ia hanya tersedia untuk iOS, jadi pengguna Android tidak bernasib baik. Jika anda pengguna iOS dan mahu sesuatu yang mudah tanpa banyak loceng dan wisel, ia patut dicuba aplikasi ini untuk diri anda sendiri.


3. Pengesahan Masuk Bunyi


Jika anda ingin mencuba sesuatu yang lebih unik, mengapa tidak log masuk melalui bunyi? Tiada lagi menaip dalam kod yang pesky; hanya telefon anda membuat bunyi, dan anda semua masuk.

Seperti yang terbukti dengan nama aplikasi, aplikasi ini bergantung kepada bunyi untuk menghasilkan kod satu masa. Ia memerlukan sedikit persediaan awal; anda memerlukan aplikasi pada telefon anda dan pelanjutan penyemak imbas  (Chrome, Firefox, atau Opera). PC anda juga perlu mempunyai mikrofon (kita berurusan dengan audio, ingat?).

Apabila anda mahu log masuk, anda menunjuk telefon anda ke mikrofon PC dan ketik akaun pada skrin telefon pintar yang anda mahu akses. Aplikasi ini akan mengeluarkan nada dering pendek, yang menghantar kod sementara kepada pelanjutan penyemak imbas. Ini pra-mengisi kod ke laman web yang anda cuba log masuk.

Oleh itu, ini membuang keperluan untuk dengan cepat menaip kod 2FA di bawah had masa. Sekiranya anda seorang pelapis yang perlahan dan memerlukan sesuatu yang lebih selesa daripada memasukkan kod enam angka, anda mungkin mendapat penangguhan Bunyi Log masuk.


4. FreeOTP

Alternatif Terbaik untuk Google Authenticator

Sekiranya anda seorang penyokong privasi, anda tidak akan menyentuh sebarang penjana token 2FA yang bukan sumber terbuka. Nasib baik, terdapat aplikasi di luar sana yang menghormati privasi anda dan menggunakan pangkalan sumber terbuka, jadi anda boleh merasa yakin bahawa syarikat tidak menuai data anda.

FreeOTP dibangunkan oleh Red Hat, pembangun sumber terbuka yang muncul pada tahun 1993. Anda boleh dengan cepat menambah penjana dengan pengimbas kod QR, atau masukkan butiran anda secara manual. Aplikasi ini sangat ringan dan mudah, menjadikan FreeOTP pilihan hebat jika anda mahu penjana token yang anda boleh percayai dan tidak ada lagi.


5. andOTP

Alternatif Terbaik untuk Google Authenticator

Jika anda suka idea penjana token sumber terbuka, tetapi anda tidak menyukai kekurangan ciri FreeOTP, cuba danOTP sebaliknya. Ia mengekalkan asas sumber terbuka yang boleh dipercayai tetapi menambah tumpuan ciri-ciri berguna di atas.

Sebagai contoh, andOTP boleh membina generator kod anda pada pelayan, dengan tahap penyulitan yang berbeza. Anda boleh menukar tema jika anda peminat mod gelap. Anda boleh mengunci andOTP di belakang kata laluan atau kod PIN, yang bermaksud seseorang yang memungut telefon anda tidak mempunyai akses kepada semua kod anda tanpa dicabar.

Akhirnya, aplikasinya mempunyai "pemicu panik" yang bernama tepat. Jika anda fikir telefon anda dikompromi, anda boleh menghantar aplikikan pemicu panik. Anda boleh memilih apa yang aplikasinya dilakukan dengan pencetus ini; ia boleh menghapuskan setiap akaun, menetapkan semula aplikasi ke tetapan lalai, atau kedua-duanya.

Malangnya, pada masa penulisan, andOTP hanya tersedia untuk Android. Oleh itu, pengguna iOS yang mahukan penyelesaian sumber terbuka dapat melekat dengan FreeOTP buat masa ini.

Memilih Alternatif Berkuasa kepada Google


Pengesah Google mempunyai banyak muat turun, tetapi itu bukanlah yang terbaik. Jika anda mencari akses, sandaran dan kod sumber terbuka yang dilindungi kata laluan, anda akan mendapat lebih banyak nasib dengan alternatif Google Authenticator terbaik yang tersedia.

0 Response

Posting Komentar

iklan